Neo dijital para birimi 2014 yılında OnChain tarafından piyasaya sürüldü. Neo’nun kurucuları, blockchain teknolojisini kullanarak küresel topluluklarda akıllı ekonomiyi yavaş yavaş teşvik edebileceklerine inanıyor.
Aslında Neo’nun yaratıldığı ülke Çin’dir ancak bazı durumlarda Ethereum’a benzerliğinden dolayı Çin Ethereum’u olarak da adlandırılmaktadır. Neo’nun bugün dünyadaki konumu, diğer dijital para birimleriyle karşılaştırıldığında benzersiz özelliklerinden ve yeteneklerinden kaynaklanmaktadır. Bu para birimi hakkında daha fazla bilgi edinmek için bizimle kalın.
“Neo” bağımsız bir ağ ve “Blockchain” teknolojisi kullanılarak oluşturulmuş Çin dijital para birimidir. Neo’nun 2014’ten 2017’ye kadar başlangıçta “AntShares” olarak adlandırıldığını bilmek ilginçtir. Neo dijital para biriminin ana kurucuları Da Hongfei ve Eric Zhang, blockchain ağını ve akıllı teknolojiyi kullanarak farklı topluluklarda dijital varlıkları tanıtmayı amaçlıyor. sözleşmeler.
Çok uzak olmayan bir gelecekte bu ekip, Neo’nun özel ağını kullanarak akıllı ekonominin faydalarından yararlanabilmeniz için size bir platform sağlayacaktır. Akıllı bir ekonomiye ulaşmak, dijital varlık, dijital kimlik ve akıllı sözleşme arasında makul bir bağlantı olduğunda mümkündür.
Bu ağa yatırım yaptığınızda ana NEO tokeninin yanı sıra GAS tokenından da faydalanacaksınız. Yani her tokenın kullanımlarının birbirinden farklı olduğu ve NEO tokeninin blockchain ağındaki paylaşımlarınızın miktarını gösterdiği söylenebilir.
Hatta bu tokenı kullanarak yeni bloklar oluşturabilir ve ağı yönetebilirsiniz. Öte yandan GAS tokeni, NEO tokenini satın alan kullanıcılara verilmektedir, daha basit bir ifadeyle GAS tokeni, ağı kullanma hakkı olarak size verilen bir kazanç olarak değerlendirilebilir.
Daha iyi anlaşılması için şu örneği ele alalım; Bankacılık sistemleriyle uğraşmışsınızdır ve bazılarının her ay size belli bir tutarı faiz olarak değerlendirdiğini biliyorsunuzdur.
Sonuç olarak GAS tokenı, bankadan aylık olarak aldığınız faiz gibidir. Neo ve GAS tokenlerinin her birinin sayısı 100 milyon adettir, Neo tokenlerin hiçbir şekilde bölünemeyeceğini ve en küçük biriminin 1 olarak kabul edildiğini unutmayın.
1992’de Neal Stephenson Snow Crash adlı bir roman yayınladı. Bu roman, gündüzleri kurye olarak insanların kapısına pizza dağıtan, geceleri ise sanal dünyada süper kahraman olarak maceralara atılan bir adamın hikayesini anlatıyordu.
Bu sanal dünyaya Metaverse adı verildi ve herkes özel gözlükler takarak bu dünyaya girip gerçek dünyanın sorunlarından kaçabiliyordu.
Bu fikir daha sonra Ready Player One romanında kullanıldı. Hatta 2018 yılında ünlü Hollywood yönetmeni “Steven Spielberg” aynı isimle Metaverse kavramını çok iyi anlatan bir film çekmişti.
2021 yılının sonuna geldiğimiz, metaverse ve sanal dünya kavramlarının bir kez daha popüler hale geldiği günümüze geri dönelim. Büyük şirket “Facebook”, geleceğin Metaverse’ye ait olduğunu ve ona yatırım yapmak istediğini duyurdu.
Microsoft ve diğer büyük şirketler de bu alana yatırım yapmakla ilgilendiklerini ifade etti. Artık herhangi bir siteye veya haber kaynağına gidin, Metaverse’den bahsediyor ve çoğu kişi bunu yeni nesil internet (Web3) olarak görüyor.
Metaverse, insanların dijital avatarlar aracılığıyla birbirleriyle etkileşime girebildiği geniş ve benzersiz bir çevrimiçi dünyadır.
Daha basit bir ifadeyle metaverse, akıllı telefonlar ve artırılmış gerçeklik (AR) ve sanal gerçeklik (VR) kulaklıkları aracılığıyla sanal ve fiziksel alanı birleştiren 3 boyutlu ve dijital bir ortamdır. Ayrıca avatar kimliği (yüzünüze benzeyen dijital avatarlar) gibi sosyal medya unsurlarını da uygular.
Bu arada, merkezi olmayan İnternet olarak da bilinen üçüncü nesil İnternet (WEB 3.0), blockchain teknolojisini kullanan en yeni nesil İnternet uygulamalarını ve hizmetlerini hayata geçiriyor.
Üçüncü nesil internet alanında hiçbir devlet veya kuruluşun bilgileriniz üzerinde kontrolü yoktur ve kullanıcılar tarafından yüklenen bilgilerin hiçbiri sansüre tabi tutulmaz.
Üçüncü nesil İnternet, bilgiyi belirli bir kaynakta (şu anda kullandığımız İnternet gibi) depolamak yerine, bilgiyi merkezi olmayan ve şifrelenmiş bir biçimde saklar ve güçlü bir yapay zeka sistemi kullanır. Bu bilgiyi yorumlayıp analiz ederek, organize eder, Aslında üçüncü nesil İnternet’in ilk kez gereksiz insan müdahalesi olmadan bir ağ oluşturması, birçok kullanıcıyı şimdiden heyecanlandırdı.
Peki Metaverse nedir ve benzersiz özellikleri nelerdir? Her sanal dünya bir metaveri olarak düşünülebilir mi? Bu teknolojinin genişlemesiyle gelecek nasıl görünecek? Tüm bu sorular bu makalede kapsamlı bir şekilde açıklanacaktır. Bizimle kal.
Metaverse kelimesi, “dünya üstü” anlamına gelebilen iki İngilizce “Meta” ve “Verse” kelimesinin birleşiminden türetilmiştir.
Genel olarak Metaverse, sosyal ağların, çevrimiçi video oyunlarının, Artırılmış Gerçekliğin (AR), Sanal Gerçekliğin (VR) ve dijital para birimlerinin çeşitli özelliklerini birleştiren bir ağ olarak düşünülebilir. birleştirdi
Başka bir deyişle metaveren, gerçek dünyanın, her şeyi yapmanın mümkün olduğu sanal bir versiyonudur. Metaverse’de herkesin kendisine ait, görünüşünü istediği şekilde değiştirebilen bir sanal karakteri veya “Avatar”ı olacak.
Robotları seviyor musun? Avatarınız olarak bir robot seçebilir ve istediğiniz görünüm değişikliklerini ona uygulayabilirsiniz. Bu sanal dünyada farklı yerlere seyahat edebilirsiniz.
Belki metaevrenin bir köşesinde en sevdiğiniz şarkıcının konseri ya da kendinize satın almak istediğiniz bir arazi parçası vardır. Hatta korona virüsü nedeniyle uzaktan çalışan iş arkadaşlarınızla iletişim kurmak için şirketin sanal iş yerine gidin, iş arkadaşlarınızın avatarlarını görün ve onlarla etkileşime geçin.
Metaverse’nin harika dünyasından para kazanmak istiyorsanız aşağıdaki bağlantıdan Metaverse’den para kazanma konusunda kapsamlı ve benzersiz bir eğitim kursu alabilirsiniz:
Metaverse’den nasıl para kazanılacağını öğrenmek
Bunlar yakın gelecekte göreceğimiz meta evrenin sadece küçük bir kısmı.
Metaverse kelimesi dediğimiz gibi ilk kez 1992 yılında Neal Stephenson’ın Kar Yağışı adlı romanında kullanıldı.
Daha sonra ilerleyen yıllarda farklı şirket ve kuruluşlar sanal dünyalara ilgi göstermeye başlamış ve her biri sanal karakter rolünü oynayabileceğiniz farklı oyunlar, bilgisayar programları ve sosyal ağları pazarlamıştır. Al ve içinde yaşa.
Örneğin, muhtemelen EA’in bir tür metaveri olarak kabul edilebilecek ünlü oyunu “The Sims”i hatırlıyorsunuzdur.
Ancak son yıllarda meta veri tabanı artık oyunculara, video oyunlarına ya da sadece eğlenceye özel olarak kabul edilemeyecek bir noktaya ulaştı.
Hatta öyle bir noktaya geldi ki Facebook gibi bir şirket, metaveriye odaklandığını daha da fazla göstermek için adını “Meta” olarak değiştirdi.
Bu yazının yazılmasından sadece birkaç gün önce Facebook’un CEO’su “Mark Zuckerberg”, şirketin sadece sosyal ağlar konusunda uzmanlaşmış bir şirket değil, aslında Metaverse ile herkesin tanıdığı bir şirket olmayı hedeflediğini açıklamıştı. tanırlar.
Geçtiğimiz yıllarda Zuckerberg ve şirketinin bu tutum değişikliğini yavaş yavaş görebiliyorduk. Oculus sanal gerçeklik başlıklarının piyasaya sürülmesinden, artırılmış gerçeklik gözlüklerine ve akıllı bilekliklere kadar hepsi bu değişimin sözünü verdi.
Son olarak Zuckerberg, Facebook’un adını Meta olarak değiştirerek bu gerçeği kamuoyuna duyurdu ve bir video yayınlayarak herkese Metaverse ile dünyanın geleceğini gösterdi.
Zuckerberg’in iddialı fikirlerini önümüzdeki yıllarda ne kadar hayata geçirebileceğini zaman gösterecek. Geleceği metaevrene bağlayabilse bile, insanlık Snowfall veya Ready Player One gibi kıyamet sonrası eserlerin dünyasına mı düşecek, yoksa insanlar gerçek ve sanal dünya arasındaki sınırı koruyabilecek mi? Bekleyip görmemiz lazım
Facebook, Metaverse teknolojisini tanıtarak adını Meta olarak değiştirerek teknoloji dünyasında büyük bir değişikliği duyurdu; Pek çok analiste göre internet gibi teknolojilerin ortaya çıkışıyla karşılaştırılabilecek bir gelişme.
Kuşkusuz böyle bir ortamın yaratılması, blockchain ve dijital para birimleri gibi yeni gelişen teknolojilerin varlığı olmadan mümkün olmazdı. Bu yazımızda blockchain teknolojisinin meta verideki yerini inceliyor ve bu sanal dünyanın çeşitli yönlerini inceliyoruz.
gizli içerik
Bugünlerde “Metaverse” teknolojisinin adı, geleceğin çevrimiçi yaşamında büyük bir gelişme olarak çokça duyuluyor; Ancak görünen o ki her insanın bu teknolojiyi anlayışı ve yorumlaması diğerlerinden farklı! Metaverse terimi ilk kez 1992 yılında yetenekli yazar Neal Stephenson tarafından Snow Crash adlı ünlü bilim kurgu romanında kullanıldı.
Bu kitapta metaveren, insanların küresel bir ağda fiber optik teknolojisini kullanarak bağlanabilecekleri sanal ve hayali bir dünya olarak tanımlanıyor. Dolayısıyla günümüz çağında bu teknoloji Sanal Gerçeklik (VR) veya Artırılmış Gerçeklik (AR) gözlüklerine atfedilebilir.
“Meta” kelimesi kelimenin tam anlamıyla sonsuz anlamına gelir ve çoğu zaman evreni ifade eder. Önceki açıklamanın yanı sıra bazıları, Metaverse’nin kullanıcıların göz atabileceği ve başkalarıyla etkileşime geçebileceği sanal bir dünya olacağına inanıyor.
Örneğin, bu yorumda metaveren, yazılım geliştiricileri tarafından oluşturulan binaların, parkların ve diğer tüm sanal öğelerin bulunduğu bir dünyayı içerir. Bu alan kentsel, doğal bölümlere ve hatta oyuncuların avlanıp birbirleriyle savaşabileceği bir bölüme sahip olabilir.
Öte yandan korona virüs salgını herkesin dikkat ve ilgisinin böyle bir dünyaya çekilmesine neden oldu. Uzaktan çalışma kültürünün yayılması ve İnternet’in iş ve eğitim için kullanılmasıyla birlikte insanlar bu etkileşimleri hayata geçirmenin yollarını arıyor.
Mark Zuckerberg, Temmuz 2021’de ünlü şirketi Facebook’un işini geliştirmeyi ve iş, eğlence ve hatta sosyal etkileşimler için geniş bir sanal alan yaratmayı planladığını açıkladı.
Bu açıklamanın ardından Facebook, 28 Ekim 2021’de adını Meta olarak değiştirdi. Bu değişiklik şüphesiz bu şirketin iddialı Metaverse projesinin geliştirilmesine olan yüksek bağlılığını ve ciddiyetini gösteriyor.
Bu yazımızda blockchain teknolojisinin Metaverse dünyasındaki yerini inceleyip para birimlerinin, tokenların, dijital cüzdanların rolünü ve genel olarak dijital para dünyasının Metaverse teknolojisiyle nasıl etkileşime girdiğini açıklayacağız.
En popüler metaverse fikirleri bilim kurgudan gelir. Bu açıdan bakıldığında Metaverse, gerçek dünyayı sanal bir platformda görüntüleyebilen sınırsız bir internet dünyasıdır. Sonuç olarak Metaverse teknolojisinin özellikleri şu şekilde sınıflandırılabilir:
Çoğu insanın düşündüğünün aksine Metaverse teknolojisi ne bir çevrimiçi oyun, ne sanal bir park, ne de çevrimiçi toplantılar için bir platformdur. Aslında bahsedilen öğeler Metaverse’de mevcut olacak; Ancak tek başlarına bu dünyanın tüm yeteneklerini tanımlayamıyorlar.
Önceki bölümde tanıtılan tüm özellikler Metaverse’nin parçasıdır; Ancak bunların hiçbiri tek başına bu teknolojinin mükemmel bir tezahürü olamaz.
Son yıllarda yapay zekaya dayalı ve çevrimiçi bilgisayar oyunlarının ortaya çıkışına ve yaygınlaşmasına tanık oluyoruz; Ancak Metaverse teknolojisinin sunduğu şey bu tür teknolojilerden tamamen farklıdır.
Oyun dünyası da Metaverse dünyası gibi tamamen geliştiriciler tarafından tasarlanıp inşa edilen bir sanal dünyayı içeriyor. Ancak bu tür dünyalar yalnızca kullanıcıları eğlendirmeyi amaçlamaktadır.
Her ne kadar oyunların sanal dünyasının kullanıcılara özel avatarlar kullanarak görüntülenme gibi bazı yetenekleri, özel beceri sistemlerinin varlığı, eğlence deneyimi, bir araya gelinip başkalarıyla etkileşime geçilebilecek yerler Metaverse’de de mevcut olacaksa da; Ancak tüm bunlar bir araya gelerek gelişen büyük evreni oluşturmaya yetmeyecektir.
Sanal gerçeklik teknolojisi sayesinde artık fiziksel bir mekanda farklı ve sanal bir dünyayı deneyimleyebiliyoruz; Ancak Metaverse teknolojisi için yalnızca başka bir dünyada olma hissi yeterli değildir.
Ancak muhtemelen Metaverse teknolojisinin eğlence kısımları ve hatta oyunlaştırma mekanizması da olacak. Tabii ki tüm bölümleri oyun ve eğlenceyi içermiyor ve sadece belirli bir hedefe odaklanmıyor.
Bu nedenle Metaverse’nin sadece bir sanal gerçeklik ya da bilgisayar oyunuyla sınırlı olmadığı söylenebilir. Popüler Metaverse oyunlarını tanımak ve hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız, en popüler Metaverse oyunlarını tanıtan yazımızı okumanızı öneririz.
Son olarak, Disneyland gibi yerlerin aksine Metaverse merkezi olarak planlanmamıştır ve yalnızca sanal bir tema parkı olamaz.
تم إطلاق العملة الرقمیة Neo فی عام 2014 بواسطة OnChain. یعتقد مؤسسو Neo أنه باستخدام تقنیة blockchain، یمکنهم تعزیز الاقتصاد الذکی تدریجیًا فی المجتمعات العالمیة.
فی الواقع، بلد إنشاء نیو هی الصین، ولکن فی بعض الحالات یُطلق علیها أیضًا اسم إیثریوم الصینی نظرًا لتشابهها مع إیثریوم. تنبع مکانة نیو فی العالم الیوم من میزاتها وقدراتها الفریدة مقارنة بالعملات الرقمیة الأخرى. ابق معنا لمعرفة المزید عن هذه العملة.
“Neo” هی شبکة مستقلة وعملة رقمیة صینیة تم إنشاؤها باستخدام تقنیة “Blockchain”. من المثیر للاهتمام معرفة أن Neo کانت تسمى “AntShares” فی البدایة، من عام 2014 إلى عام 2017. ویعتزم Da Hongfei وEric Zhang، المؤسسان الرئیسیان لعملة Neo الرقمیة، الترویج للأصول الرقمیة فی مجتمعات مختلفة باستخدام شبکة blockchain والحلول الذکیة. انکماش.
وفی المستقبل غیر البعید، سیوفر لک هذا الفریق منصة حتى تتمکن من الاستفادة من مزایا الاقتصاد الذکی باستخدام شبکة Neo الحصریة. یمکن تحقیق الاقتصاد الذکی عندما یکون هناک ارتباط معقول بین الأصول الرقمیة والهویة الرقمیة والعقد الذکی.
عندما تستثمر فی هذه الشبکة، بالإضافة إلى رمز NEO الرئیسی، ستستفید أیضًا من رمز GAS. لذلک یمکن القول أن استخدامات کل رمز ممیز تختلف عن بعضها البعض، ویظهر رمز NEO مقدار مشارکاتک فی شبکة blockchain.
فی الواقع، باستخدام هذا الرمز، یمکنک إنشاء کتل جدیدة وإدارة الشبکة. من ناحیة أخرى، یتم منح رمز GAS للمستخدمین الذین اشتروا رمز NEO، بعبارات أبسط، یمکن اعتبار رمز GAS بمثابة ربح یُمنح لک کحق فی استخدام الشبکة.
للحصول على فهم أفضل، فکر فی هذا المثال؛ لا بد أنک تعاملت مع الأنظمة المصرفیة وتعلم أن بعضهم یعتبر مبلغًا معینًا لک فائدة کل شهر.
ونتیجة لذلک، فإن رمز GAS یشبه تمامًا الفائدة التی تتلقاها من البنک على أساس شهری. یبلغ عدد کل من رموز Neo وGAS 100 ملیون وحدة، ضع فی اعتبارک أن رموز Neo لا یمکن تقسیمها بأی شکل من الأشکال وأصغر وحدة لها هی 1.
فی عام 1992، أصدر نیل ستیفنسون روایة بعنوان Snow Crash. تحکی هذه الروایة قصة رجل یقوم بتوصیل البیتزا إلى أبواب الناس کساعی أثناء النهار ویذهب فی مغامرات کبطل خارق فی العالم الافتراضی لیلاً.
کان هذا العالم الافتراضی یسمى The Metaverse ویمکن لأی شخص الدخول إلیه عن طریق ارتداء نظارات خاصة والهروب من مشاکل العالم الحقیقی.
تم استخدام هذه الفکرة لاحقًا فی روایة Ready Player One. وحتى فی عام 2018، قام مخرج هولیوود الشهیر “ستیفن سبیلبرج” بإخراج فیلم یحمل نفس العنوان، والذی یصور بشکل جید مفهوم Metaverse.
دعونا نعود إلى الوقت الحاضر، عندما نکون فی نهایة عام 2021، ومرة أخرى أصبح مفهوم metaverse والعوالم الافتراضیة شائعًا. أعلنت شرکة “فیسبوک” الکبیرة أن المستقبل ملک لشرکة Metaverse وترید الاستثمار فیه.
کما أبدت مایکروسوفت وغیرها من الشرکات الکبرى اهتمامها بالاستثمار فی هذا المجال. انتقل إلى أی موقع أو مصدر إخباری الآن، فهو یتحدث عن Metaverse ویعتبره الکثیرون الجیل التالی من الإنترنت (Web3).
Metaverse هو عالم واسع وفرید من نوعه عبر الإنترنت حیث یمکن للأشخاص التفاعل مع بعضهم البعض من خلال الصور الرمزیة الرقمیة.
بعبارات أبسط، تعد metaverse بیئة ثلاثیة الأبعاد ورقمیة تجمع بین المساحة الافتراضیة والمادیة من خلال الهواتف الذکیة وسماعات الواقع المعزز (AR) والواقع الافتراضی (VR). کما أنه ینفذ عناصر الوسائط الاجتماعیة مثل الهویة الرمزیة (الصور الرمزیة الرقمیة التی تشبه وجهک).
وفی الوقت نفسه، یقوم الجیل الثالث من الإنترنت (WEB 3.0)، المعروف أیضًا باسم الإنترنت اللامرکزی، بتنفیذ أحدث جیل من تطبیقات وخدمات الإنترنت التی تستخدم تقنیة blockchain.
فی فضاء الإنترنت من الجیل الثالث، لا تملک أی حکومة أو منظمة السیطرة على معلوماتک، ولن تخضع أی من المعلومات التی یرفعها المستخدمون للرقابة.
إنترنت الجیل الثالث، بدلاً من تخزین المعلومات فی مصدر محدد (مثل الإنترنت الذی نستخدمه الآن)، یقوم بتخزین المعلومات فی شکل لامرکزی ومشفر ویستخدم نظام ذکاء اصطناعی قوی یمکنه من خلال تفسیر وتحلیل هذه المعلومات تنظیم، فی الواقع، یقوم الجیل الثالث من الإنترنت، ولأول مرة، بإنشاء شبکة دون تدخل بشری غیر مبرر، الأمر الذی أثار حماس العدید من المستخدمین بالفعل.
ولکن ما هو Metaverse وما هی میزاته الفریدة؟ هل یمکن اعتبار کل عالم افتراضی عالمًا متحولًا؟ کیف سیبدو المستقبل مع التوسع فی هذه التکنولوجیا؟ سیتم شرح کل هذه الأسئلة بشکل شامل فی هذه المقالة. ابقى معنا.
کلمة metaverse مشتقة من مزیج من کلمتین إنجلیزیتین “Meta” و”Verse”، والتی یمکن أن تعنی “العالم الخارجی”.
بشکل عام، یمکن اعتبار Metaverse بمثابة شبکة تجمع بین میزات الشبکات الاجتماعیة المختلفة وألعاب الفیدیو عبر الإنترنت والواقع المعزز (AR) والواقع الافتراضی (VR) والعملات الرقمیة. وقد مجتمعة
بمعنى آخر، المیتافیرس هو نسخة افتراضیة من العالم الحقیقی حیث یکون فعل أی شیء ممکنًا. فی Metaverse، سیکون لدى کل شخص شخصیة افتراضیة أو “Avatar” خاصة به، والتی یمکنها تغییر مظهرها بأی طریقة یریدها.
هل تحب الروبوتات؟ یمکنک اختیار روبوت لیکون الصورة الرمزیة الخاصة بک وتطبیق تغییرات المظهر المرغوبة علیه. فی هذا العالم الافتراضی، یمکنک السفر إلى أماکن مختلفة.
ربما یوجد فی أحد أرکان Metaverse حفل موسیقی لمغنیک المفضل أو قطعة أرض ترغب فی شرائها لنفسک. أو حتى للتواصل مع زملائک الذین یعملون عن بعد بسبب فیروس کورونا، اذهب إلى مکان العمل الافتراضی للشرکة وشاهد الصور الرمزیة لزملائک وتفاعل معهم.
إذا کنت تبحث عن ربح المال من عالم Metaverse الرائع، یمکنک الحصول على دورة تدریبیة شاملة وممیزة حول ربح المال من Metaverse من خلال الرابط التالی:
تعلم کیفیة الربح من موقع Metaverse
هذه مجرد جزء صغیر من التحول الذی سنراه فی المستقبل القریب.
کما قلنا، تم استخدام کلمة metaverse لأول مرة فی عام 1992 فی روایة Snowfall للکاتب نیل ستیفنسون.
بعد ذلک، فی السنوات التالیة، أبدت شرکات ومنظمات مختلفة اهتمامها بالعوالم الافتراضیة وقام کل منها بتسویق ألعاب وبرامج کمبیوتر وشبکات اجتماعیة مختلفة یمکنک من خلالها لعب دور الشخصیة الافتراضیة. خذها وعیش فیها.
على سبیل المثال، ربما تتذکر لعبة EA الشهیرة “The Sims”، والتی یمکن اعتبارها شکلاً من أشکال metaverse.
لکن فی السنوات الأخیرة، وصل Metaverse إلى نقطة لم یعد من الممکن اعتبارها حصریة للاعبین أو ألعاب الفیدیو أو مجرد الترفیه.
لقد وصل الأمر إلى النقطة التی قامت فیها شرکة مثل Facebook بتغییر اسمها إلى “Meta” لإظهار ترکیزها على metaverse بشکل أکبر.
لم یمض سوى أیام قلیلة على کتابة هذا المقال حتى أعلن “مارک زوکربیرج”، الرئیس التنفیذی لشرکة فیسبوک، أن الشرکة لا تنوی أن تکون مجرد شرکة متخصصة فی الشبکات الاجتماعیة، بل فی الواقع شرکة یعرفها الجمیع مع Metaverse. یتعرفون.
فی السنوات الماضیة، تمکنا من رؤیة هذا التغییر التدریجی فی موقف زوکربیرج وشرکته. فمن إطلاق سماعات الواقع الافتراضی Oculus إلى نظارات الواقع المعزز وأساور المعصم الذکیة، وعدت جمیعها بهذا التغییر.
أخیرًا، أعلن زوکربیرج هذه الحقیقة عن طریق تغییر اسم Facebook إلى Meta ومن خلال إصدار مقطع فیدیو، أظهر للجمیع مستقبل العالم باستخدام Metaverse.
ویبقى أن نرى مدى قدرة زوکربیرج على تنفیذ أفکاره الطموحة فی السنوات المقبلة. حتى لو تمکن من ربط المستقبل بالمیتافیرس، فهل ستقع البشریة فی نفس عالم ما بعد نهایة العالم من الأعمال مثل Snowfall أو Ready Player One، أم سیتمکن البشر من الحفاظ على الحدود بین العالم الحقیقی والعالم الافتراضی؟ علینا أن ننتظر ونرى