تابلوخوانی یکی از انواع روشهای تحلیل بورس است که در آن به بررسی اطلاعاتی نظیر میزان خرید و فروش سهامداران حقیقی و حقوقی، حجم معاملات، نوسانهای قیمت، میزان عرضه و تقاضای سهامداران حقیقی و حقوقی و مواردی از این دست پرداخته و روند آتی قیمت سهم پیشبینی میشود.
استفاده از تابلوخوانی به علاقهمندان سرمایهگذاری در بازار سرمایه کمک میکند که اطلاعات موجود در تابلوی یک نماد را در مدت زمان کوتاهی بررسی کرده و در عین حال، فرصتهای خرید و فروش در این بازار را نیز از دست ندهند. برای یادگیری درست و اصولی این مفهوم پیشنهاد میکنیم در دوره تحلیل بنیادی آکادمیره آورد شرکت نمایید.
EPS : EPS یک شرکت برابر است با میزان سودی که در آن شرکت به ازای یک عدد سهم بهدست میآید. هنگامی که وضعیت سهام یک شرکت چه از طرف سرمایهگذاران و چه از سوی تحلیلگران بازار مورد بررسی قرار میگیرد، به شکل مستقیم یا غیرمستقیم، پای EPS در میان است.
DPS : DPS به معنای درصدی از EPS است که بین سهامداران تقسیم میشود. لازم به ذکر است که در خصوص تصمیمگیری برای EPS و چگونگی پرداخت DPS به سهامداران، در مجمع عمومی شرکت تصمیمگیری میشود.
قیمت پایانی : قیمت پایانی یک سهم در یک روز معاملاتی، میانگین قیمتهایی است که سهم، معامله شدهاست. محاسبه قیمت پایانی وابسته به حجم مبناست.
حجم مبنا : حجم مبنا برای یک سهم، حداقل تعداد سهام شرکت است که باید در طول یک روز معاملاتی، خرید و فروش شود تا قیمت آن سهم بتواند بر اساس سقف دامنه نوسان، افزایش یا کاهش پیدا کند.
سهام شناور : سهام شناور بخشی از سهام شرکت سهامی عام است که سهامداران، آماده عرضه آن هستند. انتظار میرود این بخش از سهام، در آینده نزدیک قابل معامله باشد.
صف خرید و فروش : وقتی حجم عرضه یک سهم بیشتر از تقاضای آن باشد صف فروش و وقتی حجم تقاضای آن نسبت به عرضهاش بیشتر باشد، صف خرید برای آن سهم تشکیل شدهاست.
P/E : این نسبت، حاصلِ تقسیم قیمت سهم بر مقدار EPS آن است. هرچه نسبت P/E یک سهم بیشتر باشد، ارزندگی بنیادی سهم کمتر است. البته استثنائاتی نیز وجود دارد و ممکن است عکس این موارد رخ دهد.
اولین چیزی که افراد برای تابلوخوانی نیاز دارند، اطلاعات مربوط به معامله سهم است که به راحتی میتوان در سایت رهآورد به آن دسترسی پیدا کرد. رهآورد که در میان فعالان بازار سرمایه کاملا شناختهشده است، مرجع رسمی آمار معاملات در بازار سرمایه ایران است. در صفحه اصلی رهآورد، میتوانید به اطلاعاتی در خصوص بازار سرمایه دسترسی پیدا کنید که برخی از آنها عبارتند از :
این شاخصها شامل شاخص کل بورس، شاخص کل فرابورس، شاخص کل هموزن و شاخص صنعت است.
قدرت خریدار و قدرت فروشنده نشاندهنده میانگین تعداد سهمی است که هر کد حقیقی یا حقوقی در طول یک روز معاملاتی به ترتیب خریده یا فروخته است.
منظور از پول هوشمند، پولی است که در اختیار سهامداران عمده بازار قرار دارد. این اشخاص معمولا بهتر از دیگران میتوانند روند نمادها را پیشبینی و یا حتی ایجاد کنند. از این رو با پیگیری اقدامات این افراد میتوان نسبت به خرید یا فروش یک دارایی، تصمیم بهتری گرفت.
حرکت دادن عمدی قیمت یک نماد در جهت قیمتهای بالاتر یا پایینتر که معمولا توسط سهامداران با نقدینگی بالا انجام میشود، اصطلاحا رنج کشیدن خوانده میشود. رنج مثبت به معنای بالا بردن قیمت و رنج منفی به معنای پایین آوردن قیمت یک نماد است.
گاهی در تابلوی معاملا بورس شاهد هستیم که حجم نامتعارفی از یک نماد میان چند کد معاملاتی جابجا میشود. این امر که اصطلاحاً کد به کد خوانده میشود، ممکن است حاکی از شروع یک روند صعودی یا نزولی در آن نماد باشد و میتواند در چهار حالت زیر رخ دهد :
برای تحلیل نمادها استفاده از تابلوخوانی، پس از ورود به سایت رهآورد، نماد موردنظرتان را در کادر بالای صفحه جستجو کنید و وارد صفحه آن نماد شوید. ما در اینجا به عنوان مثال، نماد فنوال را بررسی میکنیم.
در این بخش، اطلاعات مربوط به آخرین معامله این نماد قابل مشاهده است. اطلاعاتی نظیر قیمت پایانی، بیشترین و کمترین قیمتی که نماد معامله شده، ارزش و حجم معاملات، حد قیمت نماد در آن روز معاملاتی و حجم مبنا.
معاملات حقیقی و حقوقی نماد فنوال را بر اساس معاملهگر حقیقی یا حقوقی، تعداد خریدار، حجم خرید یا فروش، تعداد فروشنده و تغییر مالکیت، میتوانید
میزان بازدهی و نقدشوندگی ۳ماهه، ۶ماهه، ۹ماهه و ۱ ساله شرکت را میتوانید
میزان سهام شناور آزاد شرکت که درصدی از سهام شرکت است که در اختیار عموم مردم قرار دارد، در این قسمت نشان داده میشود.
فیلترنویسی یکی از ابزارهای بسیار مهم و کاربردی در تابلو خوانی است. در این روش میتوانید تعیین کنید که کدام سهمها بیشتر از حجم موردنظرتان معامله شدهاند؟ یا در کدام سهمها حقوقی بیشتر خرید کردهاست.
این فیلترها اطلاعات پالایش شدهای را در اختیار شما قرار میدهد که با استفاده از آن، میتوانید بهتر در خصوص خرید و فروش سهم مورد نظرتان تصمیمگیری کنید.
در سایت شرکت رهآورد امکان فیلترنویسی با استفاده از ابزار فیلتر برای کاربران فراهم است و برای استفاده از این روش، تنها کافی است از منوی ابزارها، گزینه فیلتر را انتخاب کنید. سپس، میتوانید فیلتر مورد نظر خود را بنویسید.
به عنوان مثال، در صفحه فیلتر، از منوی اطلاعات پایه، گزینه بازار را انتخاب کنید و سپس، از کادر بازار که در سمت چپ ظاهر میشود، گزینه حجم مبنا را انتخاب کنید. اکنون میتوانید شرط خود را به نحوی تنظیم کنید که لیست شرکتهایی با حجم مبنای بزرگتر، مساوی یا کوچکتر از مقدار موردنظرتان، به نمایش در بیاید.
همچنین، شما میتوانید در سایت رهآورد برای فیلتر خود اسم انتخاب کرده و آن را به صورت قالب نیز ذخیره کنید تا در دفعات بعد، از آن استفاده کنید.
ممکن است از خود بپرسید که تابلوخوانی چه فرقی با تحلیل تکنیکال و تحلیل بنیادی دارد؟ و اساساً چرا باید علاوه بر این روشها، مهارت تابلوخوانی را نیز یاد بگیریم؟
تحلیل بنیادی به بررسی اطلاعات بنیادی شرکتها میپردازد و نیاز به صرف زمان زیادی دارد.
تحلیل تکنیکال روشی است که به بررسی دادههای گذشته قیمت و حجم معاملات میپردازد.
تابلوخوانی روشی است که به کمک آن میتوانید اطلاعات موجود در تابلوی یک نماد را در زمان کمی بررسی کنید.
هر یک از روشهای تحلیل بنیادی، تحلیل تکنیکال و تابلوخوانی دارای نقاط قوت و ضعف هستند. از این رو توصیه میکنیم برای کاهش ریسک سرمایهگذاری و افزایش احتمال موفقیت خود، صرفا به یک روش تحلیل بسنده نکرده و سایر روشهای تحلیل را نیز فرا بگیرید. به این منظور، میتوانید در دورههای آموزشی رهآورد آکادمی شرکت کنید.
معاملهگران در روش تابلوخوانی، با بررسی اطلاعاتی نظیر معاملات حقیقی و حقوقی، روند معاملات، حجم معاملات، میزان عرضه و تقاضا، میزان بازدهی و نقدشوندگی سهم و اطلاعاتی از این قبیل، سهام یک شرکت را در زمان کمی تحلیل میکنند. البته بدیهی است که این روش در کنار سایر روشهای تحلیلی، معنا پیدا کرده و کارآمد واقع میشود. برای درک عمیق تر این مفاهیم پیشنهاد میکنیم مقاله آموزش تحلیل بنیادی را مطالعه نمایید.